Pelspleje

Det er vigtigt at være klar over det forholdvis store arbejde, der skal lægges i at holde en Lhasa Apso i fuld pels. Afhængig af pelskvaliteten tager det fem minutter til et kvarter dagligt at rede pelsen fri for filtre. Man kan vælge at ordne hunden dagligt eller ugentligt. Jeg anbefaler daglig pleje af den grund at jo oftere pelsen bliver redt igennem, jo færre filtre bliver der dannet. Det er ofte svært at få tid til at ordne hunden hver dag, men husk at jo længere du venter, jo flere filtre, og jo større ubehag for hunden. Vigtigst er det, at man i det mindste ordner hundens ansigt dagligt, d.v.s at pelsen redes igennem og eventuelle tårespor renses ud af pelsen.

Foto: Torben Bruun

Foto: Torben Bruun

Hvad skal der gøres?
Selve plejen består i at rede pelsen igennem, bade den jævnligt, klippe pels mellem poter og i ørerne (alternativt kan ørepels plukkes) og klippe kløer. Hvis man ikke bryder sig om at klippe kløer selv, kan man få dyrlægen til at gøre det. Man kan også vælge at få en hundefrisør til at ordne hunden, dette koster dog derefter. Dyrlægen anbefaler også at man børster tænder på hunden jævnligt.

Bad
Jeg anbefaler at du reder pelsen igennem før du bader hunden for at undgå dannelsen af flere filtre. Når du vasker hunden så gør det oppefra og ned, circulære bevægelser ugler pelsen. Sørg for at skylle shampoo og balsam grundigt ud. Før du bruger håndklæde skal du presse så meget væske som muligt ud af pelsen. Gnub ikke med håndklæddet, du skal bare presse det blidt mod hundens pels.

Tør pelsen
Det er bedst at have et bord at tørre og rede hunden på. Så kan hunden ikke stikke af, og du overbelaster ikke ryggen så meget. Brug føntørreren samtidig med at du reder pelsen igennem. Vær opmærksom på ikke at brænde hunden med en for høj varmestyrke. Sprøjt eventuelt plejeolie på filtre for at mindske belastningen på pelsen og ubehag for hunden. Sørg for at pelsen er helt tør når du er færdig.

Redskaber
Du har brug for en børste, karte, en metalkam med vidde mellem tænderne og en spidskam til at lave skilning. Til at fjerne tårespor skal du bruge en lille tættekam. Du får også brug for en saks, en negleklipper og selvfølgelig en god føntørrer. Endeligt får du enten brug for nogle små hårspænder eller små elastikker. De bedste elastikker er de små gummibånd der bliver brugt til tandbøjler og små frotteelastikker. Du får brug for rigelig af dem da Lhasaer er slemme til at spise både spænder og frotteelatikker. De smager specielt godt, hvis man har stjålet dem fra en af de andre...

Mere information
For yderligere oplysning om pelspleje anbefaler jeg den amerikanske Lhasa Apso klubs hjemmeside der har et specielt afsnit om pelspleje, Quick Tips on Grooming your Lhasa Apso.

Alternativer
Hvis alt dette har afskrækket dig kan du som nævnt vælge at få hunden ordnet hos en professionel. I hundesalonerne kan du også få din hund trimmet i korte længder, så skal du bare være klar over at du ikke kan udstille den længere. Du kan selvfølgelig også selv klippe din Lhasa.
Jeg har gjort til vane at klippe mine hunde ned når de har "aftjent" deres udstillingspligt. Ofte trives de bedre med kort pels og bliver mere legesyge. Og du sparer en del tid på pelsplejen. Alternativt kan du anskaffe en Prapso - den kortpelsede Lhasa Apso.

Prapso

Seneste kommentarer

03.05 | 08:29

Min veninde Gitte har en han tilbage. Ring eller sms på 5337 2510

03.05 | 08:23

Kære

Ville høre om i har nogle han hvalpe tilsalg

01.04 | 07:02

Vi fik Siggi for et halv andet år siden og han er utrolig sød og en særdeles klog Lhasa Apso. Kan varmt anbefale denne livlige selektive hunderace.

26.07 | 17:43

Jeg planlægger som skrevet at parre i nærmeste fremtid og regner med at skrive til alle der har udvist interesse. Og eller kan man følge med her på siden.

Del siden